duminică, 1 iunie 2008

Celebrităti cu ascendenţa românească sau cu ascendenţi din Romania - part two

Jean Negulesco

Un craiovean care are steaua lui pe bulevardul celebrităţilor din Hollywood, Walk of Fame, alături de ceilalti monştri sacri ai filmului.
Regizor, scenarist, pictor, asistent de regie, asistent de productie, actor, gigolo, decorator, desenator , caricaturist şi spălator de vase sânt numai cateva din meseriile exercitate in cei 93 de ani de viată.
S-a născut la 26 februarie 1900 la Craiova şi a avut o fire aventuroasă şi galantă (ultima imprimată de cele 4 surori cu care a crescut, el fiind singurul mascul). La 12 ani a plecat să-şi caute norocul in lume. A incercat la Viena, dar i-a plăcut mai mult Parisul, unde, având talent la desen, a intrat in contact cu marii pictori ai epocii: H. Matisse, A. Modigliani, ş.a.
In 1919 il găsim ca pictor stabilit la Bucuresti.
In 1927 are prima expozitie de pictură in America (New York), un suces, iar din anul 1932 lucreaza ca decorator şi desenator la studiourile Paramount din Hollywood. De acum inainte, cariera lui Negulesco este fulminanta, ajungand in final un regizor sacru la Hollywood. A regizat filme cu:

Peter Lorre (The Mask of Dimitrios, 1944)
Joan Crawford, John Garfield (Humoresque, 1946)
Clifton Web, Barbara Stanwyck (Titanic, 1953)
Marilyn Monroe, Lauren Bacall (How to marry a millionaire, 1953)
Maurice Chevalier, Angie Dickinson (Jessica, 1962) si multi altii.

Pentru filmul Johnny Belinda detine recordul nominalizarilor de Oscar (12 !) pentru un film ! Din pacate , l-a primit numai Jane Wyman pentru “cea mai buna actriţa”.

Moare la 18 iulie 1993 la Marbella, Spania, unde se stabilise după ce şi-a incheiat cariera.


Cédric Pioline


Campion de tenis francez (o-român), născut la Neully/Seine, in regiunea pariziana la 15 iunie 1969, finalist la US Open in 1993 şi Wimbledon 1997, locul 9 in clasamentul mondial ATP in 1994. La 37 de ani, in 2007, este numit coordinator si antrenor sef al FFT (Federatia Franceza de Tenis).
Cu asa gene, dintr-un tata atlet francez si o mama românca (Adriana), componenta a lotului naţional de volei, ce putea sa iasa altceva decat un mare campion !




Edward G. Robinson


O viaţă ca intr-un film Hollywoodian ! Probabil ca dacă ar fi scris scenariul propriei vieţi, ar fi fost (la vremea respectiva, pentru că in timpul nostru orice exagerare e binevenită, agenţi James Bond sar din avion fara parasută şi ajung teferi pe pamant,etc) considerat exagerat şi ireal. Dintr-un cartier bucurestean nu prea grozav, superstar la Hollywood ! Cine nu şi-ar dori o asemenea cariera ?!

A fost o figura sacra a Holywoodului, care a jucat cu toţi marii actori ai generaţiei lui şi nu numai. Cititorii mai in varstă işi aduc aminte poate de rolurile lui celebre de gangster din timpul filmelor alb-negru (ex.: “Gangsteri in Key Largo” alaturi de H. Bogart si L. Bacall),
Vorbea cursiv şapte limbi printre care, bineinţeles, şi româna.
Născut la 12 decembrie 1893 la Bucuresti (Dudesti) intr-o familie de evrei români, pe numele adevarat Emmanuel Goldenberg.

Pe când avea vârsta de 10 ani parinţii au emigrat in SUA, la New-York. Deşi i se prevazuse o cariera ca rabin sau avocat, s-a simţit atras foarte mult de teatru, primind o bursa la Academia Americana de Arta Dramatica. In 1913 şi-a schimbat numele pentru a-şi usura accesul la o carieră fabuloasa (G. provine de la Goldenberg).

Este considerat cel mai mare actor american (a jucat in peste 100 de filme) care nu a primit Oscar-ul in timpul vieţii !
Era şi un mare colecţionar de arta, la moartea sa, in 1973, a ramas in urma lui o avere de 2,5 milioane dolari (la vremea aceea 2,5 milioane dolari erau ca acum 250 de milioane de dolari, poate şi mai mult), in cea mai mare parte formata din opere rare de arta.

In anul 1973 a primit Oscar-ul, postum, ca o recunoştinta adusa intregii cariere.

Filme:
Soylent Green (1973), Neither by Day nor Night (1972) , The Old Man Who Cried Wolf (1970) , The Biggest Bundle of Them All (1968)Mackenna´s Gold (1969), The Cincinnati Kid (1965), Key Largo (1948), Double Indemnity (1944), Little Caesar (1930), The Widow from Chicago (1930), etc


Dustin Hoffmann


Numele cred că nu mai are nevoie de nici o prezentare. Ceea ce se ştie mai puţin, este faptul ca este nascut din parinti evrei din România şi Rusia. Intrebat de o reportera americana, Abigail Pogrebin, ce naţionalitate are raspunde : american din parinţi americani. Reportera nu se lasa şi il intreabă ce fel de american este. La care marele actor raspunde mai in glumă mai in serios: "And particularly, I am a Russian, Romanian Jew. I love herring and vodka; I feel it comes from something in my DNA. I do love these things“ (Sânt un evreu ruso-român. Imi plac heringii şi vodca, simt ca asta imi vine de la genele mele ADN. Chiar imi plac chestiile astea) – dupa cartea Stars of David, 2007, de Abigail Pogrebin.
Dustin Hoffmann, unul din cei mai mari actori din toate timpurile, s-a nascut la 8 august 1937 la Los Angeles, ca al doilea copil al lui Harry si a Lilianei Hoffman.


(va urma)

Mihai Rogai