joi, 26 iunie 2008

Celebrităti cu ascendenţa românească sau cu ascendenţi din Romania - Dritte Teil

Josef Posipal, cetaţean român campion mondial la fotbal !

Desi România a clacat la ultimul campionat european de fotbal din Austria şi Elveţia in fata rezervelor Olandei, puţini ştiu că avem un sas din România, cetăţean român şi german, campion mondial cu echipa Germaniei in 1954, tot in Elveţia !
Josef “Jupp” Posipal s-a născut la Lugoj la 20 iunie 1927, tata: Peter Posipal, mama: Anna Maria Hillier.
Dupa ce a terminat liceul la Lugoj, vine in Germania la vârsta de numai 16 ani ca sa inveţe meseria de lăcătus la o oţelarie din Hanovra. Cariera de fotbalist a inceput-o la clubul TSV Badenstedt in 1943.
Curând dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial ii parvine o scrisoare de la mama rămasa in Lugoj in care aceasta, cu durere in suflet, il roagă să rămana in Germania şi să nu se mai intoarca acasă in România deoarece foarte mulţi saşi sânt deportaţi la munca silnică in lagare din URSS. Din pacate nu şi-a mai văzut mama niciodata.
A făcut parte din echipa de aur a Germaniei (fundaş dreapta) care a cucerit titlul mondial in fata Ungariei la Berna in 1954. Culmea este ca adversarul sau din finala contra Ungariei a fost alt lugojean, colegul sau de scoala, atacantul maghiar Zoltan Czibor!

Echipa care a evoluat in finala campionatului mondial din 1954, Berna:

Germania: Turek - Posipal, Kohlmeyer - Eckel, Liebrich, Mai - Rahn, Morlock, Ottmar Walter, Fritz Walter, Schäfer
Germania - Ungaria 3:2 (2:2)
Spectatori: 64'000
Goluri: Rahn 2, Morlock - Puskas, Czibor
Meci pentru locul 3: Austria - Uruguai 3:1 (1:1)

A adunat 32 de selectii in primul 11 al Germaniei.
In final, caracterizarea facută lui Posipal de un alt mare fotbalist al Germaniei, Uwe Seeler: “Jupp Posipal a fost un exemplu de fair-play şi de calitate omeneasca, mult in afara sportului”.


Peter Maffay, in România cvasi-necunoscut, in Germania superstar de muzica rock!

Dacă in ţara natală nu-l cunoaste nimeni, in Germania nu cred că este cineva să nu-l cunoasca.
S-a născut la 30 august 1949 la Brasov. In anul 1963 părintii emigreaza in Germania de vest.
Cantecul “Du” este inceputul unei cariere fara egal in muzica rock germana (1970) şi s-a vândut in milioane de exemplare.
Este şi actor, a jucat rolul principal in filmul “Joker” alături de Armin Müller-Stahl, Michael York si Elliot Gould (1986) şi in filmul “Prizonieri in Yemen” (1999).
A fost invitat de trupa “Rolling Stones” (1982), sa cante in deschidera concertelor lor şi a facut-o in 6 concerte in faţa a peste 500.000 de spectatori.
Cu albumul “Steppenwolf" si single-ul "So bist Du" (multe săptămani nr. 1 in topurile germane), a scris istorie in muzica rock germana (1979).
Astazi locuieste impreuna cu familia pe insula spaniola Mallorca. La ferma sa din Mallorca a construit o tabara de vacanta pentru copii sarmani şi traumatizati din toata lumea unde aceştia işi pot petrece vacante de 2 saptamani gratis.
Este activ in plan social in Miscarea pentru pace iar in anul 1996 a primit cea mai inalta distinctie germana, Crucea pentru merite deosebite (Bundesverdienstkreuz).


Winona Ryder are origine româna !


Si asta nu pentru ca a fost surprinsă de camerele de supraveghere ale unui boutique şic din Beverly Hills in timp ce ascundea imbracaminte in valoare de 5000 dolari intr-o sacosă cu lucruri platite, fiind apoi şi arestată pentru furt, asa cum imi spunea, in glumă, facand haz de necaz, prietenul meu Jens Peter Müller (şvab bănătean) din Tübingen de la care deţin informatia, ci pentru că chiar are bunici romani !
Winona Ryder, (pe numele adevarat: Winona Laura Horowitz) este născuta la 29 octombrie 1971 in localitatea Winona (dupa care părintii i-au dat şi numele), statul Minesota. Mama, Cindy Horowitz, de origine română (nascuta Istas – din parinti emigranţi români), tata, Michael Horowitz, din parinti evrei din Rusia. Numele de familie original al lui Michael Horowitz a fost Tomschin, dar la servicul de imigrare din Ellis Island parintii lui au fost inregistraţi greşit ca fiind Horowitz.
Daca ne gandim ca “organul” de imigraţie American a reuşit sa facă din Tomschin – Horowitz, atunci putem face supoziţia ca de fapt pe bunicii Winonei ar fi putut sa-i cheme nu Istas, ci Ispas, un nume frecvent in România. Se pare ca pe vremea aceea nici in America “organele” nu au facut exces de scolarizare.
Cariera ei a inceput in 1985 cand s-a prezentat la o preselecţie pentru filmul Desert Bloom al regizorului şi scenaristului David Seltzer. Deşi nu a fost aleasă pentru rol, David Seltzer a remarcat-o totuşi şi a distribuit-o in urmatorul lui film, Lucas (1986). Dar cariera in cinematografie i-a aparut la orizont incepand cu urmatorul film: Square Dance (1987), despre rolul ei ziarul “Los Angeles Times” scriind că a avut “un debut remarcabil”.
A jucat in filme conduse de regizori celbri, precum Martin Scorsese (The Age of Innocence, 1993) sau Francis Ford Coppola (Bram Stoker´s Dracula, 1992).
A fost logodită 3 ani cu actorul Johnny Depp (intre 1990 si 1993), Depp desparţindu-se in final de ea şi căsătoridu-se cu Vanessa Paradis.
Winona este o actriţa foarte bine cotata la Hollywood. Ultimul ei film se cheamă The private Lives of Pippa Lee, in regia Rebeccai Miller şi va rula incepand cu anul 2009 pe marile ecrane.

Alexandra-Maria Lara, o actriţa foarte apreciata in Germania

Este nascută in familia actorului Valentin Plătăreanu (Maria Lara fiind numele ce şi l-a luat pentru aşi usura cariera), la 12 noiembrie 1978 in Bucuresti. Pe cand ea avea numai 4 ani şi jumătate, familia Plătăreanu se stabileste in Germania, tatăl deschizand o şcoala de teatru in cartierul berlinez Charlottenburg, unde ea a şi studiat intre 1997 şi 2000. Roluri primise inca de pe bancile scolii de teatru in show-uri sau in filmul “Povestea lui Bubi Scholz” (Bubi Scholz Story). Dar piatra de hotar a carierei a fost rolul din filmul “Der Untergang” despre ultimele clipe ale dictatorului Adolf Hitler, rol pentru care a primit o nominalizare la Oscar.
Alt rol memorabil este al Mariei Walewska din filmul european in 4 parti “Napoleon”, unde a jucat alături de Christian Clavier, Gérard Depardieu, şi Isabella Rosselini.
Momentan este una din cele mai apreciate tinere acriţe din Germania.

Mihai Rogai

(va urma)